Onze mini-brouwerij

Het begon allemaal toen Marieke Dubbelman mij koppelde aan Edward de Vries. Ja, die vrolijke bierbrouwer uit Terwijde die zijn bier bezorgt op zijn bakfiets!

Buiten bij de Sluis had ook eigen bier nodig, vond ik. En dus sprak ik af met Edward bij Venster. Begin tegen Edward over bier en hij stopt niet meer met praten. Hoe verder op de avond, hoe meer plannen we kregen en hoe enthousiaster we werden. Mels Blond moest er komen, een heerlijk blondje voor mijn lekkerste blondje: Melanie.

In oktober 2019 brouwden we voor het eerst samen in de keuken van Edward, samen met Olaf en Roel – niet weg te denken bij de Terwijde Bierclub. Later werd er gebotteld en geproefd. De experts vonden dat het recept beter kon; het bier zou doorgeslagen zijn. Maar ik vond ‘m juist perfect. De eerste Mels Blond was een feit.

Nog midden in de de verbouwing van de Sluis, in mei 2020, werd de eerste grote batch van 500 liter gebrouwen. Op de flesjes kwam een etiket met een afbeelding van Mel. Belangrijk detail: de sproetjes op de wangen van Mel. Tijdens een kijkmiddag konden nieuwsgierige bezoekers flesjes kopen op de drive-through manier die wel was toegestaan in de lock-down periode.

Edward en ik bleven praten over bier en als een natuurlijk gevolg daarvan ontstond de wens om een eigen brouwerijtje te hebben. Op zich hadden we nog plek in ons Pomphuis en het leek me fantastisch om gasten te kunnen laten zien hoe we ons bier zelf brouwen. Stap 0 was: mag het? Ik ging op onderzoek, maakte een douaneplan en Edward draaide een mooie Excel sheet in elkaar voor de administratie. Uiteindelijk bleek de belangrijkste maatregel te zijn dat er een hek voor de ketels moest komen. Nou, dat kon ik wel regelen.

mini-brouwerij
mini-brouwerij

De brouwvergunning zat wel snor. We hadden alleen nog geen brouwerij… Dus Edward en ik gingen naar de Kamer van Koophandel en richtten V.O.F. Brouwerij het Pomphuis op. We startten een crowd funding. Dankzij super aardige buren en vrienden konden we een mooi hekwerk en brouwketels kopen. Heel tof was het dat onze collega’s bij Van De Streek ons hielpen aan koelingsapparatuur en dat Olaf steeds weer alles technisch aan de praat kreeg.

In 2021 kwam de eerste Speeltuin Terror Tripel uit onze eigen ketels. Daarna volgden veel nieuwe recepten in ons bierlab, voor op de tap, maar ook voor distributie in de wijk. Bijvoorbeeld de Misty Mikki, Rode Stien, Stoute Wouter en een Tripel voor Una Mas met furekake. Onze ketels zitten sindsdien altijd vol. Het mooie van een eigen brouwerij is, dat je ook samen kunt brouwen met enthousiastelingen. Zo gaven we workshops en maakten we gelegenheidsbier voor bedrijven.

What’s next? Bij de Mini-brouwerij hebben we altijd meer ideeën dan tijd. En dat is goed. Zo hoeven we dus altijd alleen maar de allerleukste en gaafste ideeën uit te voeren! Voor de continuïteit leiden we meer brouwers op. Ideeën als een enorme productiehal, Europa ingaan, opslag op Schiphol, een eigen hoptuin en warm water in de brouwerij laten we lekker varen. Voor nu is het goed zo.

Wil jij ook leren hoe je bier kunt brouwen of lijkt het je leuk om een eigen bier te (laten) maken voor een speciale gelegenheid? Kijk dan hieronder voor ons aanbod.

Proeverij

  • Voor groepen, op aanvraag, minimaal 12 personen, 27,50 euro p.p.
  • Soms houden we een proeverij met open inschrijving. Houd daarvoor de socials in de gaten.

Brouwdag

  • min. 6, max 12 personen
  • 1250 euro
  • mini-cursus brouwen
  • 6 – 8 uur brouwen
  • lunch
  • bottelen op terugkomdag
  • sixpack bier voor elke deelnemer

Vriend van de brouwerij

Bier brouwen we samen met collega’s, vrienden en buren met heel veel plezier. En we blijven nieuwe recepten en manieren ontdekken om steeds andere soorten bier te maken. Je snapt, dat kost een paar centen. 

Draag je onze Mini-brouwerij ook een warm hart toe? Word dan Vriend van de brouwerij! Voor een bijdrage van 50 euro per jaar kunnen wij bijvoorbeeld een nieuwe brouwketel aanschaffen of onderdelen vervangen. 

Als Vriend van de brouwerij ontvang je onze nieuwsbrief met daarin al onze bieractiviteiten en een update over wat er in de ketels op onze taps zit. Als welkomstgeschenk krijg je bovendien een sixpack met Sluisbieren.

 

Aarzel dus niet en schrijf je in als Vriend van de Mini-brouwerij!

Mail naar brouwerij@buitenbijdesluis.nl of bel 030-3036467